Do rukou se nám dostala od našeho dobrého zákazníka a kamaráda Jirky jeho vysněná rybářská loď Vizion 560 osazená motorem Yamaha s výkonem 200HP.

Naším úkolem bylo uvést loď do provozuschopného stavu ale hlavně ji vybavit elektronikou GARMIN a lithiovými bateriemi REBELCELL.

První součástkou, kterou jsme na loď posadili byl příďový elektromotor GARMIN FORCE 100lb 57″, který pohání lithiová baterie Rebelcell 24V a kapacitou 100Ah. Tyto baterie mají několik výhod oproti klasickým olověným bateriím. První je velká výdrž, jelikož lithiové baterie Rebelcell drží po celou dobu vybíjení stálé napětí, což u olověné baterie není. Díky této vlastnosti je výkon jedné lithiové baterie 24V 100Ah stovnatelný se 4ks olověné baterie 105Ah!!

Druhá výhoda je její nízká váha (pouhých 15kg), olověné baterie o stejné kapacitě a výkonu váží 96kg, takže použitím lithiové baterie Rebelcell ušetříte 81kg! Další výhodou je i obrovský počet nabíjecích cyklů lithiové baterie, konkrétně u této baterie je to 1500 nabíjecích cyklů!

Když jsme na špičce lodi tak zde i zůstaneme. Vedle příďového elektromotoru FORCE se usadila obrovská obrazovka sonaru GARMIN GPSMAP 8416XSV, jak již název napovídá, jedná se o 16-ti palcový full HD dotykový display, který skvěle zobrazuje i na přímém slunci. Tento sonar bude primárně využíván pro lov se sondou LVS34 s převodníkem GLS10, což je sonda s funkcí Panoptix Livescope, jedná se o tzv. „živou sondu“ díky níž vidíte živě co se děje pod vodní hladinou. Díky živému zobrazení můžete sledovat živě rybu útočící na Vaši nástrahu, upravit její vedení atd. Díky této sondě dokážete alespoň částečně pochopit a zjistit jak to funguje pod vodní hladinou!

Sonda LVS34 je umístěna na nerezovém držáku KED, který svou odolností a propracovaností nemá ve světě držáků sond konkurenci!!

Na špičce ale ještě zůstaneme, vedle sonaru GPSMAP 8416XSV je ještě jeden sonar stejné řady jen v menším provedení a to 10-ti palcový Garmin GPSMAP 8410XSV, který bude využíván na mapování dna a sledování pozice lodě na vodě (správné postavení podle reliéfu dna).

Posuneme se za volat lodi, kde bude dostatek informací během jízdy poskytovat dvojice sonaru Garmin GPSMAP 8412XSV, což jsou opět full HD 12-ti palcové sonary. Všechny sonary jsou na lodi propjeny pomocí datových kabelů a fungují tedy všechny společně na jedné síti.

Rybář si tedy může na každém ze 4 sonarů zobrazit jakákoliv data z celé lodi. Pro již zmíněné mapování dna pomocí funkce Quickdraw a snímání dat za jízdy je na lodi namontována sonda Garmin GT56-UHD, díky níž může rybář i za rychlejší jízdy (kdy není možné použít živou sondu LVS34) sledovat dění pod lodí díky funkcím CLEARVÜ – klasický 2D sonar s detailním vykreslením překážek na dně a SIDEVÜ – boční zobrazení reliéfu dna a překážek na dně na levé i pravé straně lodi. Další LIVE sondou je sonda LVS12, která poskytuje skenovací sonarové pohledy v reálném čase o 30 stupňů dopředu a 30 stupňů dolů a může být také použita za jízdy.

Zdaní část elektroniky na lodi napaájí opět lithiová baterie REBELCELL 24V 100Ah. Pro startování motoru Yamaha jsme použili LiFePO4 baterii REBELCELL 12V 80PRO, která služí pro nastartování motoru a zároveň se pomocí alternátoru motoru dobíjí. Samozřejmostí jsou ke každé ze tří baterií i vodotěsné nabíječky Rebelcell, které se postarají o rychlý přísun energie do každé baterie.

Loď je tedy kompletní a připravená brázdit nejen české ale i evropské vodní toky a přehrady.

Jirkovi přejeme mnoho příjemných chvil na vodě s jeho vysněnou lodí!!

Děkujeme a #VIDIMELEPE